Övertid (Svenska)

Övertid, i ishockey, är en metod för att bestämma vinnaren och förloraren av ishockeymatcher om ett spel är jämnt efter reglering. Två huvudmetoder inkluderar övertidsperiod (vanligtvis kallad övertid) och shootout.

Övertidsperioder

Övertidsperioder är extra perioder utöver den tredje regleringsperioden under ett spel, där normala hockeyregler gäller. Även om övertidsperioder i full längd spelades tidigare är övertid idag plötslig död, vilket innebär att spelet slutar omedelbart när en spelare gör mål.

För säsongen 1983-84 införde NHL en regelbunden övertidsperiod på fem minuter, jämfört med de tjugo minuter regleringsperioderna. Om den fem minuter långa övertiden slutade utan att göra mål var matchen oavgjort. Obs: World Hockey Association hade använt en 10-minuters övertidsperiod av ordinarie säsong, liksom NHL före andra världskriget.

1998 införde American Hockey League en regel där lag kommer att spela de fem minut med övertidsperiod med fyra åkare och en målvakt snarare än i full styrka (fem åkare), utom i tvåmansfördelar. I en tvåmansfördelningssituation kommer laget med fördelen att spela med fem spelare. Regeln var populär och antogs av NHL och ECHL nästa säsong.

Om övertidsperioden slutar med att ingen av sidorna gör mål, deltar lagen sedan i en ”shootout”, som går till plötslig död om de blir bundna efter tredje eller femte omgången, beroende på ligan.

Mats Sundin har rekordet för de flesta ordinarie säsongens övertidsmål med 15.

I slutspelet i Stanley Cup är övertidsperioderna identiska till regleringsperioder, förutom att lagen fortsätter att spela övertidsperioder tills ett mål görs, eftersom en vinnare och en förlorare måste bestämmas. Detta kan leda till att matcher har flera övertidsperioder – en match nyligen mellan Vancouver Canucks och Dallas Stars under slutspelet 2006-2007 hade fyra övertidsperioder innan Vancouver gjorde mål. Joe Sakic har rekordet för flest övertidsmål för karriär slutspel med sju. Intressant är att tre av spelets legendariska spelare, Mark Messier (109 slutspelet), Mario Lemieux (77 matcher) och Gordie Howe (68 matcher) aldrig gjorde ett slutspel för övertidsmål. Övertidsperioder spelas utan kommersiella pauser.

Shootout

De flesta lägre mindre ligor (ECHL, Central, UHL) har visat en shootout där i slutet av regleringen används en shootout som liknar det internationella turneringsformatet.

Men 2000 antog ECHL AHL: s fyra-mot-fyra övertid före skjutningen.

För AHL-säsongen 2004-05 följde AHL ECHL: s ledning och antog en fem-spelare-shootout. Den vanliga femman-shootout används efter fyra-mot-fyra övertid för alla mindre ligor i Nordamerika.

Efter ledningen av mindre ligor, från och med 2005-06 säsongen avslutar NHL utställningen och ordinarie säsongsspel som är bundna efter fem minuters övertidsperiod av en shootout. internationell och mindre ligatävling. Laget med flest mål under sina tre skott förklaras som vinnare. Men om samma antal mål görs av båda lagen under skjutningen påbörjas en plötslig dödsskytte, som i internationell tävling. Lagen växlar om och tar straffskott tills ett lag gör och det andra inte, vilket ger en vinnare. Alla spelare (utom målvakter) i ett lags lista måste skjuta innan någon spelare kan skjuta två gånger.

Skottet används inte i slutspelet för någon nordamerikansk minor league. Istället är 20 minuters övertidsperioder används tills ett enda mål görs.

I National Hockey League All-Star Skills Competition slutar tävlingen i en straffkonstruktion som kallas Breakaway Relay.

Strategi

Strategi anses vara mycket viktig vid straffskott och övertidsskott för både skytten och målvakten. Både skyttar och målvakter konsulterar vanligtvis sina lagkamrater och tränare för råd om motspelarens spelstil. Skyttar överväger ofta målvaktens styrkor och svagheter (som en snabb handske eller stickspara), föredragen målvaktsstil (som fjäril eller stand-up) och metod för att utmana skytten. Målvakter anser ofta skyttens skottpreferens, förväntad attackvinkel, ett patenterat drag som en skytt vanligtvis använder och till och med skyttens hand.

De flesta skyttar försöker utmana målvakten för att skapa en bättre chans. Minnesota Wild framåt Mikko Koivu och Tampa Bay Lightning framåt Martin St. Louis är exempel på spelare som ofta använder denna strategi. Det är dock inte ovanligt att en skjutare helt enkelt skjuter efter en öppning utan deking. Detta kallas ofta för klippning.Detta utförs oftast när en målvakt utmanar en skytt genom att ge dem ett öppet hål (genom att hålla en handske, kudde eller sticka ut ur position eller vara ute av sund målvaktposition helt och hållet för att locka skytten att sikta mot den angivna öppningen) . Vancouver Canucks framåt Markus Naslund och före detta NHL-framåt Brett Hull kallas vanligtvis prickskyttar. Mycket sällan kan en skytt ta ett slag eller ett handledsskott från spåret eller toppen av spåret. Detta utförs nästan uteslutande när en skytt antingen har en hög grad av förtroende för sitt skott eller om de försöker fånga målvakten överraskande. Minnesota Wild framspelare Brian Rolston och Anaheim Mighty Ducks försvarare Chris Pronger har båda använt denna strategi med framgång. Faktum är att Pronger lyckades använda denna strategi i Stanley Cup-finalen 2006 på ett straffskott mot Carolina Hurricanes målvakt Cam Ward.

Valda slutspels övertidstävlingar

• 24 mars, 1936 – Detroits Mud Bruneteau avslutar det längsta Stanley Cup-slutspelet någonsin och gör målets enda mål i en 1-0-seger över Montreal Maroons. Målet kom 16:30 in i den sjätte övertidsperioden för totalt 116: 30 övertid. Spelet var bara 3:30 mindre än motsvarigheten till att spela tre matcher back-to-back-to-back.
  • 23 april 1950 – Pete Babando gör 28 : 31 på övertid för att ge Detroit Red Wings 4-3 seger i den sjunde matchen i Stanley Cup-finalen över New York Rangers. Det var första gången som en sjunde match i en Final-serie gick till övertid.
  • 21 april 1951 – Bill Barilko gör 2:53 övertid för att ge Toronto Maple Leafs en 3-2 seger i den femte matchen i Stanley Cup-finalen över Montreal Canadiens. Alla fem matcher i serien behövde bestämmas övertid.
  • 16 april 1954 – Tony Leswick gör 4:20 övertid för att ge Detroit Red Wings 2-1 vinna i den sjunde matchen i Stanley Cup-finalen över Montreal Canadiens. Ingen sjunde match i en finalserie har gått till övertid sedan dess.
  • 23 april 1964 – Bobby Baun från Toronto Maple Leafs utdelar en matchvinnare mot Detroit 1:43 till övertid i match 6 i finalen. Målet är anmärkningsvärt eftersom Baun hade knäckt fotleden tidigare i spelet. Det frystes och tejpades, och Baun återvände till isen för att göra vinnarmålet.
  • 10 maj 1970 – En av de mest outplånliga ögonblicken i idrottshistorien är synen av Bobby Orr ”s” in flight ”-mål som gav Boston Bruins en 4-3 seger och en fyra-matchs svep av St. Louis Blues i Stanley Cup-finalen.
  • 14 maj 1977 – Jacques Lemaire gjorde sitt 2: a av 3 karriärmatcher för övertid för att besegra Boston Bruins 2-1, vilket tillät Montreal Canadiens att vinna Stanley Cup Final-serien 4-0.
  • 24 maj 1980 – Bob Nystrom från New York Islanders gör Stanley Cup-mål vid kl. 7:11 på övertid, vilket eliminerar Philadelphia Flyers i sex matcher.
  • 10 april 1982 – ”Miracle on Manchester” – Rookie Daryl Evans ger Los Angeles Kings en 6-5 seger över Edmonton Oilers vid övertid 2:35. Kings släpade Oilers 5-0 efter den andra perioden av spelet 3 i Smythe Division Semifinals. Detta är fortfarande det stora första playoff-comeback i NHL-historien.
  • 12 maj 1986 – Doug Wickenheisers övertidsmål ger St. Louis Blues en 6-5 seger över Calgary Flames i Game 6 i Campbell Conference Finals. Målet, känt som ”Monday Night Miracle”, begränsade en 5-1-comeback, gjorde desto mer imponerande att alla fyra comebackmålen gjordes under de sista tio minuterna av den tredje perioden.

• 18 maj 1986 – Ett Brian Skrudland-mål avslutar den kortaste övertiden i NHL-historien på bara 9 sekunder. Vinnarmålet gav Montreal Canadiens en 3-2 seger över Calgary Flames i match 2 i Stanley Cup-finalen.
  • 18 april 1987 – Pat LaFontaine från New York Islanders gör ett mål mot Washington Capitals vid 68:47 på övertid som slutar längsta match sju i NHL slutspelshistoria. Islanders målvakt Kelly Hrudey gör 73 sparar. Se Easter Epic.
  • 15 maj 1990 – Efter att ha knappt spelat på övertid kom Petr Klima från bänken sent i trippel övertid och gjorde nästan omedelbart för att avsluta den längsta övertiden i NHL Finalens historia. Målet gav Edmonton Oilers en 3-2-seger över Boston Bruins i match 1 i Stanley Cup-finalen, vilket satte scenen för Oilers ”femte cup på sju år.
  • 1993 – Efter att ha förlorat i övertid i match 1 i Adams-divisionens semifinal mot Quebec Nordiques, vann Montreal Canadiens 10 tappar i rad på övertid på väg till att vinna Stanley Cup.
  • 30 april 1994 – Pavel Bure gör 2:20 in i den andra övertiden i den sjunde matchen i inledningsomgången i Vancouvers slutspelsserie med Calgary.Vinsten gav Vancouver Canucks tre på varandra följande övertidsvinster över de gynnade Calgary Flames, som slösade bort en 3-1-serieledning.
  • 27 maj 1994 – Stephane Matteau avslutar Eastern Conference Finaler med ett omslutningsmål på New Jersey ”rookie-målvakt Martin Brodeur. Det var Matteaus andra övertidsmål i serien och drev New York Rangers till sitt första finalen på femton år.
  • 10 juni 1996 – Uwe Krupp blev den 12: e spelaren i NHL-historien som avslutade Stanley Cup-finalen med en övertid som gav Colorado Avalanche en 1-0-seger och en svep av Florida Panthers.
  • 19 juni 1999 – Brett Hull gör 5:09 kvar i tredje OT i match sex för att vinna Stanley Cup för Dallas Stars över Buffalo Sabres.
  • 10 juni 2000 – Jason Arnott gör mål på Dallas Stars målvakt Ed Belfour under den andra övertidsperioden i match 6 för att ge New Jersey Devils sin andra Stanley Cup.
  • 11 april 2007 – Roberto Luongo, målvakt för Vancouver Canucks, spelar och vinner sitt första playoff-match medan han gör 72 räddningar, en blyg av Kelly Hrudeys rekord; spelet skulle vara det sjätte längsta någonsin och gå in i fyrdubbel övertid. Henrik Sedin gjorde vinnarmålet.

Längsta NHL-övertidsspel

Detta är en lista över de längsta övernattningsmatcherna i National Hockey League (NHL).

68:52 New York Rangers 1-2 Montreal Canadiens mars 28, 1930 Gus Rivers
68:47 New York Islanders 3 – 2 Washington Capitals 18 april 1987 † † Pat LaFontaine

AHL

Fem AHL-spel har gått in i en fjärde övertidsperiod.

CIS – OUA Män

York Lions och Lakehead Thunderwolves gick till en fjärde övertid (50:47 minuters övertid) den 15 februari 2007 i Thunder Bay, Ontario. för att avgöra en vinnare i OUA-mäns slutspelshockey. Lakehead vann matchen vid 13-sekundersmarkeringen av den fjärde övertidsperioden när Michael Wehrstedt slog Lions målvakt Kevin Druce med vinnaren i en 3-2 maraton. Båda målvakterna strålade för sina lag, eftersom Druce gjorde 82 fantastiska räddningar, medan Chris Whitley gjorde 54 för Lakehead.

ECHL

Ett spel den 5 maj 2000 mellan Louisiana IceGators och Greenville (SC) Grrrowl varade 61:24 på övertid, med Grrrowl som vann, 3-2.