Overtid

Overtid i ishockey er en metode til at bestemme vinderen og taberen af ishockeykampe, hvis et spil er bundet efter regulering. To hovedmetoder inkluderer overarbejde (ofte benævnt overarbejde) og shootout.

Overtidsperioder

Overtidsperioder er ekstra perioder ud over den tredje reguleringsperiode i et spil, hvor normale hockeyregler gælder. Selv om der tidligere blev spillet overarbejde i fuld længde, er overarbejde i dag pludselig død, hvilket betyder at spillet slutter med det samme, når en spiller scorer et mål.

I sæsonen 1983-84 introducerede NHL regelmæssig overtid på fem minutter sammenlignet med de tyve minutter reguleringsperioder. Hvis den fem minutters overarbejde sluttede uden scoring, var kampen uafgjort. Bemærk: Verdenshockeyforbundet havde brugt en 10-minutters regelmæssig sæson overarbejde, ligesom NHL havde før Anden Verdenskrig.

I 1998 indførte American Hockey League en regel, hvor hold vil spille de fem minuts overarbejde med fire skatere og en målmand, snarere end i fuld styrke (fem skatere), undtagen i to-mandige fordel situationer. I en to-mands fordel situation vil holdet med fordelen spille med fem spillere. Reglen var populær og vedtaget af NHL og ECHL den næste sæson.

Skulle overarbejdsperioden slutte med ingen af siderne, deltager holdene derefter i en “shootout”, som går til pludselig død, hvis de er bundet efter den tredje eller femte runde, afhængigt af ligaen.

Mats Sundin har rekorden for de fleste regelmæssige sæsonovertidsmål med 15.

I Stanley Cup-slutspil er overtidsperioder identiske til reguleringsperioder, bortset fra at hold fortsætter med at spille overarbejde, indtil et mål er scoret, som en vinder og en taber skal bestemmes. Dette kan resultere i, at spil har flere overtidsperioder – et nylig spil mellem Vancouver Canucks og Dallas Stars i slutspillet 2006-2007 havde fire overarbejde, før Vancouver scorede. Joe Sakic har rekorden for flest karriere playoff overarbejde mål med syv. Interessant nok har tre af spillets legendariske spillere, Mark Messier (109 slutspil), Mario Lemieux (77 spil) og Gordie Howe (68 spil) aldrig scoret et slutspill overtidsmål. Overtidsperioder spilles uden kommercielle pauser. p>

Shootout

De fleste mindre ligaer (ECHL, Central, UHL) har vist en shootout, hvor der i slutningen af reguleringen anvendes en shootout svarende til det internationale turneringsformat.

I 2000 vedtog ECHL dog AHLs fire-mod-fire overarbejde før shootout.

I 2004-05 AHL-sæsonen fulgte AHL ECHLs føring og vedtog en shooter med fem spillere. Den standard fem-mand shootout bruges efter fire-mod-fire overarbejde for alle mindre ligaer i Nordamerika.

Efter føringen af mindre ligaer, fra 2005-06 sæson, NHL afslutter udstillingen og regelmæssig sæson spil, der er bundet efter en fem-minutters overarbejde ved en shootout. Tre skatere pr. hold tager skud på modstanderne, i modsætning til de fem i international og mindre ligakonkurrence. Det hold med flest mål i løbet af deres tre skud udnævnes til vinder. Men hvis det samme antal mål er scoret af begge hold under shootout, påbegyndes en pludselig death shootout, som i international konkurrence. Holdene skifter ved at tage straffeslag, indtil det ene hold scorer, og det andet ikke, hvilket giver en vinder. Alle spillere (undtagen målmænd) på holdets liste skal skyde, før en spiller kan skyde to gange.

Skydespillet bruges ikke i slutspillet til nogen nordamerikansk mindre liga. I stedet er 20 minutters overarbejde brugt indtil et enkelt mål er scoret.

I National Hockey League All-Star Skills Competition slutter konkurrencen i en straffesparkskonkurrence kendt som Breakaway Relay.

Strategi

Strategi anses for at være meget vigtig under straffeslag og overarbejde for både skytten og målmanden. Både skyttere og målmænd konsulterer ofte deres holdkammerater og trænere for at få råd om modstanderens spillestil. Skyttere overvejer ofte målmandens styrker og svagheder (såsom en hurtig handske eller en stick save), den foretrukne målmandstil (såsom sommerfugl eller stand-up) og metoden til at udfordre skytten. Målmænd overvejer ofte skytterens skudpræference, forventet angrebsvinkel, et patenteret træk, som en skytter ofte bruger og endda giver skytten hånd.

De fleste skyttere forsøger at overvinde målmanden for at skabe en bedre scoringschance. Minnesota Wild-spidsen Mikko Koivu og Tampa Bay Lightning-spidsen Martin St. Louis er eksempler på spillere, der ofte bruger denne strategi. Det er dog ikke ualmindeligt, at en skytte blot skyder efter en åbning uden deking. Dette kaldes ofte sniping.Dette udføres oftest, når en målmand udfordrer en skytte ved at give dem et åbent hul (ved at holde en handske, pude eller stikke ud af position eller være ude af sund målmandsposition alt sammen for at friste skytten til at sigte mod den givne åbning) . Vancouver Canuck frem Markus Naslund og tidligere NHL frem Brett Hull kaldes almindeligvis snigskytter. Meget sjældent kan en skytte tage et slagbillede eller et håndledsskud fra spidsen eller toppen af åbningen. Dette udføres næsten udelukkende, når en skytte enten har en høj grad af tillid til deres skud, eller hvis de forsøger at fange målmanden overraskende. Minnesota Wild-angriber Brian Rolston og Anaheim Mighty Ducks-forsvarsspiller Chris Pronger har begge brugt denne strategi med succes. Faktisk lykkedes det Pronger at bruge denne strategi i Stanley Cup-finalen i 2006 på et straffeslag mod Carolina Hurricanes-målmand Cam Ward.

Udvalgte playoff-overarbejde-konkurrencer

• 24. marts, 1936 – Detroits Mud Bruneteau afslutter den længste Stanley Cup slutspil nogensinde og scorer kampens eneste mål i en 1-0 sejr over Montreal Maroons. Målet kom 16:30 ud i den sjette overarbejde for i alt 116:30 af overarbejde. Spillet var kun 3:30 mindre end svaret til at spille tre spil back-to-back-to-back.
  • 23. april 1950 – Pete Babando scorer på 28 : 31 af overarbejde for at give Detroit Red Wings en 4-3-sejr i det syvende spil i Stanley Cup-finalen over New York Rangers. Det var første gang, at et syvende spil i en Final-serie gik til overarbejde.
  • 21. april 1951 – Bill Barilko scorer 2:53 i overarbejde for at give Toronto Maple Efterlader en 3-2-sejr i det femte spil i Stanley Cup-finalen over Montreal Canadiens. Alle fem spil i serien havde brug for overtid, der skulle afgøres.
  • 16. april 1954 – Tony Leswick scorer 4:20 i overtid for at give Detroit Red Wings en 2-1 vind i det syvende spil i Stanley Cup-finalen over Montreal Canadiens. Intet syvende spil i en Final-serie er gået til overarbejde siden.
  • 23. april 1964 – Bobby Baun fra Toronto Maple Leafs udnytter en vinder af spillet mod Detroit 1:43 i overarbejde i kamp 6 i finalen. Målet er bemærkelsesværdigt, fordi Baun havde brækket sin ankel tidligere i spillet. Det blev frosset og tapet, og Baun vendte tilbage til isen for at score det vindende mål.
  • 10. maj 1970 – Et af de mest uudslettelige øjeblikke i sportshistorien er synet af Bobby Orr “s” i flugt “-mål, der gav Boston Bruins en 4-3-sejr og en fejring af St. Louis Blues i fire spil i Stanley Cup-finalen.
  • 14. maj 1977 – Jacques Lemaire scorede sit 2. ud af 3 karriere playoff overarbejde mål for at besejre Boston Bruins 2-1, så Montreal Canadiens kunne vinde Stanley Cup Final serien 4-0.
  • 24. maj 1980 – Bob Nystrom fra New York Islanders scorer Stanley Cup-mål ved 7:11 overarbejde, hvilket eliminerer Philadelphia Flyers i seks kampe.
  • 10. april 1982 – “Miracle on Manchester” – Rookie Daryl Evans giver Los Angeles Kings en 6-5 sejr over Edmonton Oilers kl. 2:35 i overarbejde. Kings sluttede Oilers 5-0 efter den anden periode af spillet 3. i Smythe Division Semifinals. Dette er stadig det store st. playoff-comeback i NHL-historien.
  • 12. maj 1986 – Doug Wickenheisers overtidsmål giver St. Louis Blues en 6-5 sejr over Calgary Flames i Kamp 6 i Campbell Conference Finals. Målet, kendt som “Monday Night Miracle”, begrænsede et 5-1 comeback, hvilket gjorde det endnu mere imponerende, at alle fire comeback-mål blev scoret i de sidste ti minutter af den tredje periode.

• 18. maj 1986 – Et Brian Skrudland-mål slutter den korteste overtid i NHL-historien på kun 9 sekunder. Det vindende mål gav Montreal Canadiens en 3-2 sejr over Calgary Flames i kamp 2 i Stanley Cup-finalen.
  • 18. april 1987 – Pat LaFontaine fra New York Islanders scorer et mål mod Washington Capitals ved 68:47 i overarbejde, som ender med den længste kamp syv i NHL-slutspillet. Islanders målmand Kelly Hrudey registrerer 73 redninger. Se påskeepic.
  • 15. maj 1990 – Efter næppe at have spillet i overtid kom Petr Klima fra bænken sent i tredobbelt overarbejde og scorede næsten med det samme for at afslutte den længste overtid i NHL Finalens historie. Målet gav Edmonton Oilers en 3-2-sejr over Boston Bruins i kamp 1 i Stanley Cup-finalen, hvilket skabte scenen for Oilers “femte cup på syv år.
  • 1993 – Efter at have tabt overarbejde i 1. kamp i Adams-divisionens semifinale til Quebec Nordiques, vandt Montreal Canadiens 10 sammenhængende overarbejde i træk på vej til at vinde Stanley Cup.
  • 30. april 1994 – Pavel Bure scorer 2:20 i den anden overarbejde i det syvende spil i åbningsrunden i Vancouvers playoff-serie med Calgary.Sejren gav Vancouver Canucks tre på hinanden følgende overarbejdergevinster over de foretrukne Calgary Flames, der spildte en 3-1-seriens føring.
  • 27. maj 1994 – Stephane Matteau afslutter østkonferencen Finaler med et omslutningsmål på New Jersey “rookie-målmand Martin Brodeur. Det var Matteaus andet overtidsmål i serien og drev New York Rangers til deres første udseende i femten år.
  • 10. juni 1996 – Uwe Krupp blev den 12. spiller i NHL-historien til at afslutte Stanley Cup-finalen med en overarbejde, der gav Colorado Avalanche en 1-0-sejr og en fejning af Florida Panthers.
  • 19. juni 1999 – Brett Hull scorer med 5:09 tilbage i tredje OT i kamp seks for at vinde Stanley Cup for Dallas Stars over Buffalo Sabres.
  • 10. juni 2000 – Jason Arnott scorer på Dallas Stars-målmanden Ed Belfour i den anden overarbejde i kamp 6 for at give New Jersey Devils deres anden Stanley Cup.
  • 11. april 2007 – Roberto Luongo, målmand for Vancouver Canucks, spiller og vinder sit første playoff-spil, mens han foretager 72 redninger, en genert af Kelly Hrudeys rekord; spillet ville være det 6. længste nogensinde og gå i firdoblet overarbejde. Henrik Sedin scorede vindermålet.

Længste NHL-overarbejde

Dette er en liste over de længste overarbejde i National Hockey League (NHL).

Overtidslængde
(min: sek)
Udehold Score Hjemmehold Dato Scorer
116: 30 Detroit Red Wings 1 – 0 Montreal Maroons 24. marts 1936 Mudder Bruneteau
68:52 New York Rangers 1-2 Montreal Canadiens marts 28. 1930 Gus Rivers
68:47 New York Islanders 3 – 2 Washington Capitals 18. april 1987 † † Pat LaFontaine
65:43 New Jersey Devils 0 – 1 Buffalo Sabres 27. april, 1994 Dave Hannan
61:09 Montreal Canadiens 3 – 2 Detroit Red Wings 27. marts 1951 Mauri ce Richard
53:50 Chicago Black Hawks 3-2 Montreal Canadiens 9. april 1931 * Cy Wentworth
52:12 Montreal Canadiens 1 – 2 Chicago Black Hawks 26. marts 1961 Murray Balfour
52:08 Boston Bruins 3-4 Chicago Blackhawks 12. juni 2013 * Andrew Shaw
51:49 De troit Red Wings 2 – 1 Montreal Canadiens 1. april 1937 Hec Kilrea

* Stanley Cup-finalespil ** Stanley Cup-vindermål † Seriemæssigt mål † † Spil 7.

Bemærkelsesværdig mindre liga overarbejde

AHL

Fem AHL-spil er løbet i en fjerde overarbejde.

CIS – OUA Mænd

York Lions og Lakehead Thunderwolves gik til en fjerde overtid (50:47 minutters overarbejde) den 15. februar 2007 i Thunder Bay, Ontario. at bestemme en vinder i OUA mænds playoff hockey-aktion. Lakehead vandt kampen ved 13-sekunders varemærket i den fjerde overarbejde, da Michael Wehrstedt slog Lions målmand Kevin Druce med vinderen i en 3-2 maraton. Begge målmænd skinnede for deres hold, da Druce lavede bemærkelsesværdige 82 redninger, mens Chris Whitley gjorde 54 for Lakehead.

ECHL

Et 5. maj 2000-spil mellem Louisiana IceGators og Greenville (SC) Grrrowl varede 61:24 i overarbejde, hvor Grrrowl vandt 3-2.