Overuren

Overuren, bij ijshockey, is een methode om de winnaar en verliezer van ijshockeywedstrijden te bepalen als een wedstrijd volgens de regels gelijk is. Twee belangrijke methoden zijn onder meer de verlengingsperiode (gewoonlijk verlengingen genoemd) en de shootout.

Overuren

Overuren zijn extra periodes na de derde reguleringsperiode tijdens een wedstrijd, waarbij de normale hockeyregels zijn van toepassing. Hoewel in het verleden volledige verlengingen werden gespeeld, zijn verlengingen vandaag de dag een plotselinge dood, wat betekent dat het spel onmiddellijk eindigt wanneer een speler een doelpunt scoort.

Voor het seizoen 1983-84 introduceerde de NHL een reguliere overuren van vijf minuten, vergeleken met de twintig minuten van reguleringsperiodes. Als de verlenging van vijf minuten eindigde zonder te scoren, was de wedstrijd gelijk. Opmerking: de World Hockey Association had een overurenperiode van 10 minuten in het reguliere seizoen gebruikt, net als de NHL vóór de Tweede Wereldoorlog.

In 1998 introduceerde de American Hockey League een regel waarbij teams tegen de vijf spelen. minuten overuren met vier rijders en een doelverdediger, in plaats van op volle sterkte (vijf rijders), behalve in situaties met voordeel van twee man. In een situatie met twee spelers speelt het team met voordeel met vijf spelers. De regel was populair en werd het volgende seizoen door de NHL en ECHL overgenomen.

Mocht de verlengingsperiode eindigen zonder dat er een zijscore wordt gemaakt, dan nemen de teams deel aan een “shootout”, die bij een gelijkspel plotseling dood gaat. na de derde of vijfde ronde, afhankelijk van de competitie.

Mats Sundin heeft het record voor de meeste overuren van het reguliere seizoen met 15 goals.

In de play-offs van Stanley Cup zijn de verlengingen identiek gereglementeerde periodes, behalve dat teams verlengingen blijven spelen totdat er een doelpunt is gescoord, als winnaar en verliezer moet worden bepaald. Dit kan ertoe leiden dat wedstrijden meerdere verlengingen hebben – een recente wedstrijd tussen de Vancouver Canucks en de Dallas Stars in de play-offs van 2006-2007 had vier verlengingen voordat Vancouver scoorde. Joe Sakic heeft het record voor de meeste overuren in de play-offs met zeven. Interessant is dat drie van de legendarische spelers van de game, Mark Messier (109 playoff-games), Mario Lemieux (77 games) en Gordie Howe (68 games) nooit een overwerkdoelpunt voor de playoff hebben gescoord. Overuren worden gespeeld zonder reclameblokken.

Shootout

De meeste lagere minor leagues (ECHL, Central, UHL) hebben een shootout gehad waarbij, aan het einde van de regelgeving, een shootout wordt gebruikt die lijkt op het internationale toernooiformat.

In 2000 keurde de ECHL echter de vier-op-vier verlengingen van de AHL goed voor de shootout.

Voor het AHL-seizoen 2004-05 volgde de AHL de leiding van de ECHL en heeft een shootout voor vijf spelers aangenomen. De standaard shootout voor vijf spelers wordt gebruikt na vier-tegen-vier verlengingen voor alle minor leagues in Noord-Amerika.

In navolging van de minor leagues, vanaf 2005-06 seizoen, beëindigt de NHL de oefenwedstrijden en de reguliere seizoenswedstrijden die na de verlenging van vijf minuten worden gelijkgespeeld door een shootout. Drie schaatsers per team schieten op de tegenstanders van de tegenstander, in tegenstelling tot de vijf in internationale en minor league-competitie. Het team met de meeste doelpunten tijdens hun drie schoten wordt uitgeroepen tot winnaar. Als tijdens de shootout echter hetzelfde aantal doelpunten wordt gescoord door beide teams, wordt een shootout met plotselinge dood begonnen, zoals bij internationale wedstrijden. De teams nemen afwisselend penalty shots, totdat het ene team scoort en het andere niet, waardoor een winnaar wordt geproduceerd. Alle spelers (behalve keepers) in de selectie van een team moeten schieten voordat een speler twee keer kan schieten.

De shootout wordt niet gebruikt in de play-offs voor een Noord-Amerikaanse minor league. In plaats daarvan zijn er verlengingen van 20 minuten. gebruikt totdat er één doelpunt is gescoord.

In de National Hockey League All-Star Skills Competition eindigt de competitie in een penalty shootout die bekend staat als de Breakaway Relay.

Strategie

Strategie wordt als erg belangrijk beschouwd tijdens penalty shots en overuren shootouts voor zowel de schutter als de keeper. Zowel schutters als keepers raadplegen gewoonlijk hun teamgenoten en coaches voor advies over de speelstijl van de tegenstander. Schutters houden vaak rekening met de sterke en zwakke punten van de doelman (zoals een snelle handschoen of stick-save), de gewenste keeperstijl (zoals vlinder of stand-up) en de methode om de schutter uit te dagen. Keepers houden vaak rekening met de voorkeur van de schutter, verwachte aanvalshoek, een gepatenteerde beweging die een schutter vaak gebruikt en gelijkmatige handigheid van de schutter.

De meeste schutters proberen de keeper te slim af te zijn om een betere scoringskans te creëren. Minnesota Wild-aanvaller Mikko Koivu en Tampa Bay Lightning-aanvaller Martin St. Louis zijn voorbeelden van spelers die deze strategie vaak gebruiken. Het is echter niet ongebruikelijk dat een schutter gewoon op een opening schiet zonder te doken. Dit wordt gewoonlijk snipen genoemd.Dit wordt meestal uitgevoerd wanneer een keeper een schutter uitdaagt door hem een open gaatje te geven (door een handschoen, kussen of stok uit zijn positie te houden of helemaal uit de goede keeperspositie te zijn om de schutter te verleiden om op de gegeven opening te mikken) . Vancouver Canuck-aanvaller Markus Naslund en voormalig NHL-aanvaller Brett Hull worden gewoonlijk sluipschutters genoemd. Het komt zeer zelden voor dat een schutter een slapshot of polsschot maakt vanaf het punt of de bovenkant van de sleuf. Dit wordt bijna uitsluitend gedaan wanneer een schutter ofwel een hoog niveau van vertrouwen in zijn schot heeft of hij probeert de doelman te verrassen. Minnesota Wild-aanvaller Brian Rolston en Anaheim Mighty Ducks-verdediger Chris Pronger hebben beide deze strategie met succes toegepast. In feite is Pronger erin geslaagd deze strategie te gebruiken in de Stanley Cup Finals van 2006 met een penalty tegen Carolina Hurricanes-doelverdediger Cam Ward.

Geselecteerde playoff-overurenwedstrijden

• 24 maart, 1936 – Detroit s Mud Bruneteau beëindigt de langste Stanley Cup-playoff-wedstrijd ooit en scoort het enige doelpunt van het spel in een 1-0 overwinning op de Montreal Marrons. Het doelpunt kwam om 16:30 uur in de zesde verlengingsperiode voor een totaal van 116:30 verlengingen. De game was slechts 3:30 minder dan het equivalent van drie games back-to-back-to-back.
  • 23 april 1950 – Pete Babando scoort op 28 : 31 van extra tijd om de Detroit Red Wings een 4-3 overwinning te bezorgen in de zevende wedstrijd van de Stanley Cup Finals op de New York Rangers. Het was de eerste keer dat een zevende wedstrijd van een Final-serie werd verlengd.
  • 21 april 1951 – Bill Barilko scoort met 2:53 overuren om de Toronto Maple Laat een 3-2 overwinning door in de vijfde wedstrijd van de Stanley Cup Finals op de Montreal Canadiens. Alle vijf wedstrijden in de serie moesten worden beslist.
  • 16 april 1954 – Tony Leswick scoort om 4:20 overuren om de Detroit Red Wings een 2-1 te geven. winnen in de zevende wedstrijd van de Stanley Cup Finals op de Montreal Canadiens. Geen zevende wedstrijd van een Final-serie heeft sindsdien verlenging gehad.
  • 23 april 1964 – Bobby Baun van de Toronto Maple Leafs haalt een wedstrijdwinnaar tegen Detroit 1:43 in verlenging in game 6 van de finale. Het doelpunt is opmerkelijk omdat Baun eerder in de wedstrijd zijn enkel had gebroken. Het werd bevroren en geplakt, en Baun keerde terug naar het ijs om het winnende doelpunt te maken.
  • 10 mei 1970 – Een van de meest onuitwisbare momenten in de sportgeschiedenis is de aanblik van Bobby Orr “tijdens de vlucht” -doelpunt dat de Boston Bruins een 4-3 overwinning en een sweep van vier wedstrijden van de St. Louis Blues bezorgde in de finale van de Stanley Cup.
  • 14 mei 1977 – Jacques Lemaire scoorde zijn 2e van 3 overuren in de play-offs in zijn carrière om de Boston Bruins met 2-1 te verslaan, waardoor de Montreal Canadiens de Stanley Cup Final-serie met 4-0 konden winnen.
  • 24 mei 1980 – Bob Nystrom van de New York Islanders scoort het beslissende doelpunt van de Stanley Cup om 7.11 uur overwerk en schakelt de Philadelphia Flyers uit in zes wedstrijden.
  • 10 april 1982 – “Miracle on Manchester” – Rookie Daryl Evans bezorgt de Los Angeles Kings een 6-5 overwinning op de Edmonton Oilers om 2:35 overuren. De Kings staan met 5-0 achter de Oilers na de tweede periode van het spel 3 van de Smythe Division Semifinals Dit blijft nog steeds de grote eerste playoff comeback in de NHL-geschiedenis.

• 12 mei 1986 – Doug Wickenheiser s overwerkdoelpunt geeft de St. Louis Blues een 6-5 overwinning op de Calgary Flames in Game 6 van de Campbell Conference Finals. Het doelpunt, bekend als het “Monday Night Miracle”, dekte een comeback van 5-1 af, des te indrukwekkender dat alle vier de comeback-goals werden gescoord in de laatste tien minuten van de derde periode.
  • 18 mei 1986 – Een doelpunt van Brian Skrudland beëindigt de kortste verlenging in de geschiedenis van de NHL met slechts 9 seconden. Het winnende doelpunt bezorgde de Montreal Canadiens een 3-2 overwinning op de Calgary Flames in Game 2 van de Stanley Cup Finals.
  • 18 april 1987 – Pat LaFontaine van New York Islanders scoort een doelpunt tegen Washington Capitals met 68:47 verlenging, waardoor de langste wedstrijd zeven in de NHL-playoffgeschiedenis eindigt. Goaltender Kelly Hrudey van de eilandbewoners maakt een record van 73 reddingen. Zie Easter Epic.
  • 15 mei 1990 – Na nauwelijks in de verlengingen te hebben gespeeld, kwam Petr Klima laat van de bank in drievoudige verlengingen en scoorde vrijwel onmiddellijk om de langste verlenging in NHL te beëindigen Finale geschiedenis. Het doelpunt bezorgde de Edmonton Oilers een 3-2 overwinning op de Boston Bruins in Game 1 van de Stanley Cup Finals, waarmee de weg werd geëffend voor de vijfde beker van de Oilers in zeven jaar.
  • 1993 – Na in de verlenging van wedstrijd 1 van de halve finale van de Adams-divisie te hebben verloren tegen de Quebec Nordiques, winnen de Montreal Canadiens 10 opeenvolgende verlengingswedstrijden op weg naar het winnen van de Stanley Cup.
  • 30 april 1994 – Pavel Bure scoort 2:20 in de tweede verlenging van de zevende wedstrijd van de openingsronde van de playoff-serie van Vancouver met Calgary.De overwinning leverde de Vancouver Canucks drie opeenvolgende overwinningen op over de favoriete Calgary Flames, die een voorsprong van 3-1 in de reeks verspeelde.
  • 27 mei 1994 – Stephane Matteau beëindigt de Eastern Conference Finale met een omslachtig doelpunt op New Jerseys rookie-doelman Martin Brodeur. Het was Matteaus tweede overwerkdoelpunt van de serie en stuwde de New York Rangers naar hun eerste finale-optreden in vijftien jaar.
  • 10 juni 1996 – Uwe Krupp werd de 12e speler in de geschiedenis van de NHL die de Stanley Cup Finals beëindigde met een overwerk dat de Colorado Avalanche een 1-0 overwinning en een sweep van de Florida Panthers opleverde.
  • 19 juni 1999 – Brett Hull scoort met 5:09 over in het derde OT in game zes om de Stanley Cup voor de Dallas Stars te winnen over de Buffalo Sabres.

• 10 juni 2000 – Jason Arnott scoort op Dallas Stars-doelman Ed Belfour in de tweede verlengingsperiode van wedstrijd 6 om de New Jersey Devils hun tweede Stanley Cup te geven.
  • 11 april 2007 – Roberto Luongo, doelverdediger voor de Vancouver Canucks, speelt en wint zijn eerste playoff-wedstrijd in zijn carrière terwijl hij 72 reddingen doet, een verlegen van Kelly Hrudeys record; het spel zou de zesde langste ooit zijn, met viervoudige verlengingen. Henrik Sedin scoorde het winnende doelpunt.

Langste NHL-overwerkwedstrijden

Dit is een lijst van de langste overurenwedstrijden van de National Hockey League (NHL).

68:52 New York Rangers 1 – 2 Montreal Canadiens maart 28, 1930 Gus Rivers
68:47 New York Islanders 3 – 2 Washington Capitals 18 april 1987 †† Pat LaFontaine

AHL

Vijf AHL-wedstrijden zijn begonnen aan een vierde verlengingsperiode.

CIS – OUA Men

York Lions en Lakehead Thunderwolves ging naar een vierde verlenging (50:47 minuten verlenging) op 15 februari 2007 in Thunder Bay, Ontario. om een winnaar te bepalen in de hockeyactie van de OUA playoff voor heren. Lakehead won de wedstrijd na 13 seconden van de vierde verlengingsperiode toen Michael Wehrstedt Lions-doelman Kevin Druce versloeg met de winnaar in een 3-2 marathon. Beide doelverdedigers schitterden voor hun teams, want Druce maakte een opmerkelijke 82 reddingen, terwijl Chris Whitley er 54 maakte voor Lakehead.

ECHL

Een wedstrijd van 5 mei 2000 tussen de Louisiana IceGators en Greenville (SC) Grrrowl duurde 61:24 overuren, waarbij de Grrrowl met 3-2 won.