Overtid (Norsk)

Overtid, i ishockey, er en metode for å bestemme vinneren og taperen av ishockeykamper hvis et spill er uavgjort etter regulering. To hovedmetoder inkluderer overtid (ofte referert til som overtid) og skuddveksling.

Overtidsperioder

Overtidsperioder er ekstra perioder utover den tredje reguleringsperioden under et spill, der normale hockeyregler gjelder. Selv om det tidligere ble spilt overtid i full lengde, er overtid i dag plutselig død, noe som betyr at spillet slutter umiddelbart når en spiller scorer et mål.

For sesongen 1983-84 innførte NHL en ordinær sesong overtid på fem minutter, sammenlignet med de tjue minuttene med reguleringsperioder. Hvis den fem minutters overtidsperioden endte uten å score, var kampen uavgjort. Merk: World Hockey Association hadde brukt en 10-minutters overtid på vanlig sesong, som NHL hadde før andre verdenskrig.

I 1998 innførte American Hockey League en regel der lagene skal spille de fem liten overtid med fire løpere og en målvakt, snarere enn i full styrke (fem løpere), bortsett fra i to-manns fordeler. I en fordel for to personer vil laget med fordelen spille med fem spillere. Regelen var populær og vedtatt av NHL og ECHL neste sesong.

Skulle overtidstiden avsluttes med at ingen av sidene scoret, deltar lagene i en «shootout», som går til plutselig død hvis de blir bundet etter tredje eller femte runde, avhengig av liga.

Mats Sundin har rekorden for flest overtidsmål med vanlig sesong med 15.

I sluttspillet i Stanley Cup er overtidsperioder identiske til reguleringsperioder, bortsett fra at lag fortsetter å spille overtidsperioder til et mål er scoret, som en vinner og en taper må bestemmes. Dette kan resultere i at spill har flere overtidsperioder – en nylig kamp mellom Vancouver Canucks og Dallas Stars i sluttspillet 2006-2007 hadde fire overtidstider før Vancouver scoret. Joe Sakic har rekorden for flest overtidsmål for karrieren, med syv. Interessant er det at tre av spillets legendariske spillere, Mark Messier (109 sluttspillkamper), Mario Lemieux (77 kamper) og Gordie Howe (68 kamper) aldri scoret et sluttspill overtid. Overtidsperioder spilles uten reklamepauser.

Shootout

De fleste nedre mindre ligaer (ECHL, Central, UHL) har omtalt en shootout hvor det ved slutten av reguleringen brukes en shootout som ligner på det internasjonale turneringsformatet.

Imidlertid vedtok ECHL AHL «s fire-mot-fire overtid før skuddvekslingen.

For 2004-05 AHL-sesongen fulgte AHL ECHLs ledelse og vedtok en skyting med fem spillere. Standard skyting med fem mann brukes etter over-fire på fire overtid for alle mindre ligaer i Nord-Amerika.

Etter ledelsen av mindre ligaer, fra og med 2005-06 sesong, avslutter NHL utstillingen og spillene i den ordinære sesongen som er bundet etter fem minutters overtidsperiode av en skyting. Tre skøyteløpere per lag tar skudd på motstanderne, i motsetning til de fem i internasjonal og mindre ligakonkurranse. Laget med flest mål i løpet av sine tre skudd blir kåret til vinner. Imidlertid, hvis det samme antall mål blir scoret av begge lag under skuddvekslingen, begynner en plutselig dødsskyting, som i internasjonal konkurranse. Lagene veksler hverandre med straffeskudd, til det ene laget scorer og det andre ikke, og dermed produserer en vinner. Alle spillere (unntatt målvakter) på lagets liste må skyte før noen spillere kan skyte to ganger.

Skytingen brukes ikke i sluttspillet for noen nordamerikanske minoritetsliga. I stedet er det 20 minutters overtid brukt til et enkelt mål er scoret.

I National Hockey League All-Star Skills Competition ender konkurransen i en straffesparkkonkurranse kjent som Breakaway Relay.

Strategi

Strategi anses å være veldig viktig under straffeslag og overkonkurranser for både skytteren og keeperen. Både skyttere og målvakter konsulterer ofte lagkameratene og trenerne for råd om motspillerens spillestil. Skyttere vurderer ofte målvaktens styrker og svakheter (for eksempel en rask hanske eller pinne-redning), foretrukket målvaktsstil (som sommerfugl eller stand-up) og metode for å utfordre skytteren. Målvakter vurderer ofte skytterens skuddpreferanse, forventet angrepsvinkel, et patentert trekk som en skytter ofte bruker, og til og med hånden til skytteren.

De fleste skyttere prøver å slå ut målvakten for å skape en bedre scoringssjanse. Minnesota Wild-spissen Mikko Koivu og Tampa Bay Lightning-spissen Martin St. Louis er eksempler på spillere som ofte bruker denne strategien. Det er imidlertid ikke uvanlig at en skytter bare skyter etter en åpning uten deking. Dette blir ofte referert til som sniping.Dette utføres oftest når en målvakt utfordrer en skytter ved å gi dem et åpent hull (ved å holde en hanske, pute eller stikke ut av posisjon eller være ute av god målvakt posisjon sammen for å friste skytteren til å sikte mot den gitte åpningen) . Vancouver Canuck-spiss Markus Naslund og tidligere NHL-spiss Brett Hull blir ofte referert til som snikskyttere. Svært sjelden kan en skytter ta et slag eller et håndleddsskudd fra spissen eller toppen av sporet. Dette utføres nesten utelukkende når en skytter enten har høy tillit til skuddet eller når de prøver å fange målvakten overraskende. Minnesota Wild-spissen Brian Rolston og Anaheim Mighty Ducks-forsvarer Chris Pronger har begge brukt denne strategien med suksess. Faktisk lyktes Pronger i å bruke denne strategien i 2006 Stanley Cup-finalen på et straffeslag mot Carolina Hurricanes-målvakt Cam Ward.

Valgte konkurranser om overtidskonkurranse

• 24. mars, 1936 – Detroits Mud Bruneteau avslutter det lengste Stanley Cup-sluttspillet noensinne og scorer kampens eneste mål i en 1-0-seier over Montreal Maroons. Målet kom 16:30 ut i den sjette overtidsperioden for totalt 116: 30 på overtid. Spillet var bare 3:30 mindre enn det som tilsvarte å spille tre kamper mot hverandre.
  • 23. april 1950 – Pete Babando scorer på 28 : 31 på overtid for å gi Detroit Red Wings en 4-3-seier i det syvende spillet i Stanley Cup-finalen over New York Rangers. Det var første gang en syvende kamp i en Final-serie gikk til overtid.
  • 21. april 1951 – Bill Barilko scorer 2:53 på overtid for å gi Toronto Maple Etterlater en 3-2-seier i det femte spillet i Stanley Cup-finalen over Montreal Canadiens. Alle fem kampene i serien trengte overtid for å bli avgjort.
  • 16. april 1954 – Tony Leswick scoret 4:20 på overtid for å gi Detroit Red Wings en 2-1 vinne i det syvende spillet i Stanley Cup-finalen over Montreal Canadiens. Ingen syvende kamp i en Final-serie har gått til overtid siden.
  • 23. april 1964 – Bobby Baun fra Toronto Maple Leafs gir en spillvinner mot Detroit 1:43 på overtid i kamp 6 i finalen. Målet er bemerkelsesverdig fordi Baun hadde brukket ankelen tidligere i kampen. Den var frossen og teipet, og Baun kom tilbake til isen for å score seiersmålet.
  • 10. mai 1970 – Et av de mest uutslettelige øyeblikkene i sportshistorien er synet av Bobby Orr «s» in flight «-mål som ga Boston Bruins en 4-3-seier og en firespillfeiring av St. Louis Blues i Stanley Cup-finalen.
  • 14. mai 1977 – Jacques Lemaire scoret sitt 2. av 3 karriere overtidsmål for å beseire Boston Bruins 2-1, slik at Montreal Canadiens kunne vinne Stanley Cup Final-serien 4-0.
  • 24. mai 1980 – Bob Nystrom fra New York Islanders scorer Stanley Cup-mål på 7:11 på overtid, og eliminerer Philadelphia Flyers på seks kamper.
  • 10. april 1982 – «Miracle on Manchester» – Rookie Daryl Evans gir Los Angeles Kings en seier på 6-5 over Edmonton Oilers på overtid på 2:35. Kings etterspilte Oilers 5-0 etter den andre perioden av Game 3. i semifinalen i Smythe Division. Dette er fortsatt det store første comeback for sluttspill i NHL-historien.
  • 12. mai 1986 – Doug Wickenheisers overtidsmål gir St. Louis Blues 6-5 seier over Calgary Flames i Kamp 6 i Campbell Conference Finals. Målet, kjent som «Monday Night Miracle», begrenset et 5-1-comeback, som gjorde desto mer imponerende at alle fire comeback-målene ble scoret i de siste ti minuttene av tredje periode.

• 18. mai 1986 – Et Brian Skrudland-mål avslutter den korteste overtid i NHL-historien på bare 9 sekunder. Vinnermålet ga Montreal Canadiens en 3-2-seier over Calgary Flames i kamp 2 i Stanley Cup-finalen.
  • 18. april 1987 – Pat LaFontaine fra New York Islanders scorer et mål mot Washington Capitals på 68:47 på overtid som avslutter lengste kamp syv i NHL sluttspillhistorie. Islanders målvakt Kelly Hrudey lager 73 lagringer. Se påskeepic.
  • 15. mai 1990 – Etter knapt å ha spilt på overtid, kom Petr Klima sent på benken i trippel overtid og scoret nesten umiddelbart for å avslutte den lengste overtid i NHL Finales historie. Målet ga Edmonton Oilers en 3-2-seier over Boston Bruins i kamp 1 i Stanley Cup-finalen, og satte scenen for Oilers «femte cup på syv år.
  • 1993 – Etter å ha tapt på overtid i kamp 1 i Adams-divisjonens semifinale mot Quebec Nordiques, vant Montreal Canadiens 10 påfølgende overtallskamper på vei til å vinne Stanley Cup.
  • 30. april 1994 – Pavel Bure scorer 2:20 i andre overtid på det syvende partiet av åpningsrunden i Vancouver sin sluttserie med Calgary.Seieren ga Vancouver Canucks tre påfølgende seier på overtid over de favoriserte Calgary Flames, som kastet bort en 3-1 serieledelse.
  • 27. mai 1994 – Stephane Matteau avslutter Østkonferansen Finaler med et omsluttende mål på New Jersey «rookie-målvakt Martin Brodeur. Det var Matteaus andre overtidsmål i serien og drev New York Rangers til sitt første finalen på femten år.
  • 10. juni 1996 – Uwe Krupp ble den 12. spilleren i NHL-historien som avsluttet Stanley Cup-finalen med en overtidstale som ga Colorado Avalanche en 1-0-seier og en feiing av Florida Panthers.
  • 19. juni 1999 – Brett Hull scorer med 5:09 igjen i tredje OT i kamp seks for å vinne Stanley Cup for Dallas Stars over Buffalo Sabres.
  • 10. juni 2000 – Jason Arnott scorer på Dallas Stars-keeper Ed Belfour i andre overtid i kamp 6 for å gi New Jersey Devils sin andre Stanley Cup.
  • 11. april 2007 – Roberto Luongo, målvakt for Vancouver Canucks, spiller og vinner sitt første karriere-sluttspill mens han gjør 72 redninger, en sky av Kelly Hrudeys rekord; spillet ville være det sjette lengste noensinne, og gå inn på firedoblet overtid. Henrik Sedin scoret seiersmålet.

Lengste NHL-overtallsspill

Dette er en liste over de lengste overtidskampene i National Hockey League (NHL).

68:52 New York Rangers 1-2 Montreal Canadiens mars 28. 1930 Gus Rivers
68:47 New York Islanders 3 – 2 Washington Capitals 18. april 1987 † † Pat LaFontaine

AHL

Fem AHL-spill har kjørt inn i en fjerde overtid.

CIS – OUA Men

York Lions and Lakehead Thunderwolves gikk til en fjerde overtid (50:47 minutter med overtid) 15. februar 2007 i Thunder Bay, Ontario. for å avgjøre en vinner i OUA-playoff-hockeyaksjonen. Lakehead vant kampen på 13 sekunders merke i den fjerde overtidstiden da Michael Wehrstedt slo Lions målvakt Kevin Druce med vinneren i en 3-2 maraton. Begge målvaktene strålte for lagene sine, da Druce gjorde bemerkelsesverdige 82 redninger, mens Chris Whitley gjorde 54 for Lakehead.

ECHL

Et spill av 5. mai 2000 mellom Louisiana IceGators og Greenville (SC) Grrrowl varte 61:24 på overtid, med Grrrowl som vant, 3-2.