De första olympiska vinterspelen kallades ursprungligen ”Vintersportveckan”.

Officiellt erkännande

År 1926, under Internationella olympiska kommitténs 25: e session i Lissabon, erkändes Chamonix-spelen som de första olympiska vinterspelen.

Medaljpresentation

Den officiella medaljceremonin hölls inte förrän den 5 februari, strax före Pierre de Coubertins avslutande tal. Eftersom vissa idrottare redan hade gått hem, presenterade Frantz Reichel sina medaljer för andra medlemmar i deras lag.

Spår vid foten av glaciärerna

Bobslattävlingen hölls på Pélerins-banan, uppkallad efter glaciären som dominerar den. Utrustningen transporterades till toppen av banan med den gamla linbanan i Aiguille du Midi.

122 mål gjorda

I ishockey under de första tre matcherna i turneringen lyckades det kanadensiska laget göra mål 85 gånger utan att släppa in några mål. Kanada vann turneringen genom att göra 122 mål, med endast tre mot dem!

Utrustning på axlarna

För paraden av delegationerna under öppningsceremonin marscherade många idrottare med sin utrustning på axeln (skidor, hockeyklubbar etc.). I själva verket, enligt de regler som gällde vid den tiden, var idrottarna tvungna att marschera i sportkläder, och skidorna eller hockeypinnarna var en del av deras utrustning. Idag bär delegationerna inte längre sina sportkläder, men de försöker överträffa varandra när det gäller fantasi för att framträda i alla sina prydnader.

10 000 betalande åskådare

Det registrerades 10 004 betalande åskådare för denna utgåva av spelen.

Sist, men åtminstone rankad

Vid längdskidåkning, i 50 km-tävlingen, som hölls i en våldsam och iskall vind, slutade den senast rankade tävlande 2h30m efter Norges Thorleif Haug, som vann tävlingen på 3h44m.